sommerhusportalen logo
Ferienhaus Dänemark   Danmark

Rubjerg Knude


Lidt syd for Lønstrup langs kysten finder vi Rubjerg Knude med det nu legendariske Rubjerg Knude fyr. Rubjerg Knude fyr var en af de mest omtalte attraktioner i 2020, årsagen hertil kan du læse mere om længere ned. Er du på sommerhusferie langs den nordjyske vestkyst bør du opleve det unikke klitlandskab ved Rubjerg Knude i Rubjerg og den flotte udsigt ved klinten, som du finder ved Rubjerg Knude fyr.

Hvad kan du opleve ved Rubjerg Knude

De fleste forbinder Rubjerg Knude med det meget omtalte Rubjerg Knude fyr. Men området omkring Rubjerg Knude har meget mere at byde på end fyret. Det smukke og dynamiske kystlandskab i området, der er helt unikt og i evig forandring, er et must. Her finder du blandt andet resterne af det, der engang var Mårup kirke og et gammelt anker fra et skibsforlis i 1807. Syd for Rubjerg Knude fyr finder du den spændende klitplantage med masser af spændende botanik og dyreliv, hvor i kan gå på vandretur.

Fyret ved Rubjerg Knude

Fyret ved Rubjerg Knude blev opført omkring år 1900 i det fantastiske klitlandskab. Fyret tjente herefter i mange år som pejlemærke for skibe i farvandet omkring Lønstrup. Der var løbende problemer med sandflugt omkring fyret. Sandflugten gjorde at klitten omkring fyret voksede sig støre og blokerede for lyset. I tidens løb forsøgte man forskellige løsninger på problemet, der blev blandt andet lavet beplantning og sand blev forsøgt bortgravet. Fyret blev tændt for sidste gang i 1968 og fungerede senere som museum i en periode.

Flytningen af Rubjerg Knude fyr

Det var dog ikke kun sandfygningerne der har været en udfordring for fyret. Jo mere havet spiste af klinten omkring fyret, jo tættere kom det på at styrte i havet. For at undgå, at fyret styrtede i havet, blev der derfor i oktober 2019 iværksat en spektakulær flytning af det 120 år gamle og næsten tusind tons tunge fyr. Her blev fyret flyttet 80 meter ind i landet ved hjælp af transporthjul. Hele Danmark fulgte den opsigtvækkende flytning, som blev en stor succes og fyret blev genåbnet i november 2019. Den dag i dag kan turister derfor opleve Rubjerg Knude fyr på den nye placering lidt længere inde i landet og det er igen muligt komme op i fyret og nyde den fantastiske udsigt fra den nye placering.

Uanset om du er på sommerhusferie om sommeren eller på andre tidspunkter af året, må du ikke snyde dig selv for et besøg i dette stykke storslåede danske natur, der på alle tider af året er et besøg værd.

Information


Adresse:
Fyrvejen 30
9480 Løkken