sommerhusportalen logo
Ferienhaus Dänemark   Danmark

Fængslet i Horsens - Tilbring en dag bag tremmer

Det gamle Horsens Statsfængsel og de høje mure danner ikke længere rammer for et fængselssamfund, men i stedet for et moderne og innovativt museum der har vundet et hav af priser gennem tiden for dets unikke måde at skelne til historien på. Og med en atmosfære og stemning der stråler af retsplejesamfundet og dets overtrædere kan besøgende på Fængselsmuseet få en oplevelse de sent vil glemme.

På en guidet tur kan man ved hjælp af moderne teknologi såsom TV skærme, telefoner og højtaleranlæg danne sig et overblik af hvilken slags mennesker der befandt sig bag tremmerne tilbage mens fængslet var aktivt og brummede med liv. Carl August Lorentzen, som Egon Olsen siges at være inspireret af brød da også ud af Horsens Statsfængsel, en historie du kan høre meget mere om af de passionerede guides der gerne fortæller om både arkitekturen på stedet, og personlighederne bag.

Med et areal og bygninger fordelt over 4000km2 er der plads nok til de mange udstillinger som gennem tiden har vundet en række priser, både nationalt og internationalt. Og netop internationalt er der flere ting som snakker for Horsens Statsfængsel. Det er nemlig en af verdens største udstillinger omkring fængselsmateriel hører hjemme, og en essentiel del af en tur på museet er da netop også at se de mange genstande.

Tidsperioden strækker sig tilbage til 1800 tallet hvor hverdagen for en indsat så noget anderledes ud, end den gør i dag, og dagbøger og fortællinger fra de indsatte er med til at sætte kulør på historien og kulturarven som fængslet har efterladt. Fængslet har skrevet sig ind i historiebøgerne på mange måder, men især at den sidste henrettelse i Danmark skete her er noget mange folk ikke var klar over.

Af andre udstillinger kan nævnes tiden under besættelsen, for de farlige fanger skulle jo stadigvæk holdes indespærret, og hvordan klarede man lige det når man også skulle sørge for mørklægning og evakueringsplaner? Der er udarbejdet syv forskellige karakterer som alle har det til fælles at de passer på rollen som en datidig indsat kunne have passet på også. Gennem fængslets 200 år lange historie kommer karakterene fra forskellige perioder, og besøgende får derfor en afrundet oplevelse på tværs af tidsaldrene.

Sammen med Nordea Fonden har Fængselsmuseet også udvidet de permanent udstillinger gennem de seneste par år. For eksempel er der kommet et helt nyt kapitel i fortællingerne, som denne gang fokuserer på børnene til fangerne, og hvad der skete med dem, og krigsårene er blevet udvidet med mere materiale og indhold - der nu også omhandler den dristige redningsplan af 15 fanger i 1944.

Information


Adresse:
Fængslet
Fussingvej 8
DK-8700 Horsens

Priser:
- Børn (0-18) Gratis
- Voksne DKK 95-105,-

Åbningstider:
November til April : Tirsdag til Søndag 10.00-16.00
Maj til Oktober : Tirsdag til Søndag 10.00-17.00

Mere information:
www.faengslet.dk