sommerhusportalen logo
Ferienhaus Dänemark   Danmark

Langtidsleje / Udlejning i vinterhalvåret


sommerhus i vinterlandskab

Søger man efter et sommerhus hos udlejningsbureauerne i vinterhalvåret, så kan det godt undre en, at nogle sommerhuse ikke kan lejes, selvom de står som ledige i udlejningskalenderen. Men det er der en god forklaring på.

Den danske lovgivning er nemlig ret restriktiv, når det gælder udlejning i vinterhalvåret - perioden 1. oktober til 31. marts. Helt præcis, så hedder det i Planlovens paragraf 40 :

”En bolig i et sommerhusområde må bortset fra kortvarige ferieophold m.v. ikke anvendes til overnatning i perioden fra 1. oktober til 31. marts”.

Vestre landsret har efterfølgende tolket ”kortere ferieophold” som:

En bolig i et sommerhusområde må derfor lovligt anvendes af en eller flere ejere og/eller en eller flere lejere i perioder af højst 3-4 ugers varighed og i alt sammenlagt højst et sted mellem 7-8 og 13 uger i vinterhalvåret."

Så helt konkret betyder det, at sommerhusejere maksimalt må udleje deres sommerhus i 13 uger i vinterperioden, og at perioden ikke være sammenhængende. Så efter en udlejning på 4 uger, så skal huset stå tomt igen, før det igen må udlejes.

Det kan virke modstridende med ønskerne om at holde liv i udkantsområderne, samt ønsket om at tiltrække flere turister. Men loven har til formål at beskytte landskabet i sommerhusområderne og udspringer af et krav fra EU i forbindelse med den danske særregel, omkring at udlændinge ikke må købe sommerhuse i Danmark.

Den enkelte kommune kan i særlige tilfælde give dispensation. Samtidig er pensionister (personer der modtager folkepension, førtidspension, efterløn og modtagere af fleksydelser) undtaget af reglen, såfremt de har ejet sommerhuset i minimum ét år.

Det er meget brugt, at sommerhuse bruges som midlertidig bolig i forbindelse med boligskifte, nybyggeri eller ved større boligrenoveringsopgaver. Det kan være meget praktisk at flytte i et sommerhus nogle måneder, eksempelvis hvis man har solgt sin helårsbolig og først kan flytte ind i en ny bolig flere måneder senere. Men dette er altså ikke tilladt i en periode på mere end 4 uger i vinterhalvåret. Som privat udlejer, skal du være opmærksom på dette, da du ellers risikere bødestraf. Udlejer du dit sommerhus via et udlejningsbureau, så er deres bookingsystemer som regel opsat til at følge disse regler.